Jag är en burkmatsmorsa!

När jag läste Herr Schulmans blogg idag så slog det mig…ja…jag är en burkmatsmorsa! Mina barn äter nästan alltid burkmat, förutom de gånger de äter själva. Typ pannkakor, blodpudding och annan plockvänlig mat några gånger i veckan, detta kör jag dock bara som ett extramål då de inte får i sig så mycket.

När de började med smakportioner så var jag eld och lågor, kokade hit och mixade dit. Sen hände något, ju mer ingredienser måltiderna skulle innehålla, desto mer burkmat blev det. Anledningen till detta var inte bara att det var enkelt, utan att de helt enkelt oftast ratade min hemmagjorda mat som jag hade lagt ner min själ i! De spottade ut, jag öppnade en barnmatsburk, de spottade inte ut….varför?

Själv tycker jag ju att det jag själv mixar ihop är mycket godare än burkmaten, kanske är det konsistensen som blir fel? Sen är det naturligtvis så att det har en del att göra med enkelheten också, det är sjukt enkelt att öppna en burk. Variationen blir större då det finns många smaker att välja på, men ska jag vara ärlig så tycker jag att de flesta burkar smakar exakt lika.

Jag brukar fortfarande laga mat då och då men oftast spottas den bara ut, då känner man att man kunde lagt den tiden på något annat istället. Det enda som sväljs med hull och hår är falukorv i ugn med potatismos.

NU börjar jag dock bli lite smått svettig, för killarna fyller ju 1 år snart och de vill bara äta burkmat…vad göra? Ska jag ta bort den helt och låta dem spotta ut tills de måste svälja för att de är så hungriga, det känns hemskt men hur gör man då? Tips någon? Hur har ni gjort? De börjar ju på dagis sedan och där serveras det inte några ”burkar”, dessutom är det sjukt dyrt med all denna burkkonsumtion 🙂

7 reaktioner på ”Jag är en burkmatsmorsa!

  1. Ja det blir ju en hel del burkar här med. Har på sistone börjat med att försöka ge dem samma mat som vi, men de äter ju så tidigt så jag hinner ju inte hem före middagen och min man har inte riktigt intresse till matlagning. Så då blir det helgerna vi försöker satsa på att äta samma mat. Båda äter allt vi äter, de älskar det. Även om de ätit burkmat innan så ser de att vi äter vill de också smaka. Har tyvärr inga råd att komma med, men lite tröst är väl att det finns nog inte barn som lever på burkmat efter förskoleåldern 😉 inte vad jag vet iaf… De kommer nog äta det som serveras så småningom.
    En liten fundering, vad använder du för kryddor då du lagar maten själv? har upptäckt att våra gillar mer mat som smakar mer. Undviker ju mängder av salt så klart men annars så snålar jag inte med kryddorna.
    Men visst är det enkelt med burkmat, hade det inte varit för ekonomin skulle jag nog fortsatt med det ett tag till 😉

  2. Igår räknade vi lite på just ekonomin. Jag höll på att få en chock när vi kom fram till att vi köper burkmat för 1500kr/mån…..

  3. Testa att smyga i lite hemlagad mat i burkmaten, och öka mängden efterhand.

    Jag brukar göra en laddning potatismos i början av veckan som jag sen använder som bas till barnen tillsammans med den mat vi äter – om vi inte äter sånt som är svårt att finfördela vill säga.

    tips på bra barn- och vuxenmat att servera med moset:
    Fiskblock med smaksatt creme fraiche, in i ugnen
    laxfiléer i ugn, ev med smaksatt cf eller fylld med feta
    köttfärslimpa
    köttfärssås
    falukorv (i ugn eller ”stroganoff”) (korv är mjukt och lätt att dela)
    broccoli- och skinksås

  4. Mina små äter inte heller min hemlagade mat 🙁 Har tröttnat på att anstränga mig med matlagning när de håller på att kväljas av äckel (nej, jag överdriver inte, Adrian höll verkligen på att spy senast jag provade!) Men nu, under senaste veckan, har vi märkt att de är mer och mer nyfikna på vår mat. Så då får de smaka så mycket de vill (visserligen blir det inte så mycket) men vår förhoppning är att dessa smakisar kommer att bli större och större. Till dess får det bli burkmat. Och det finns ju faktiskt mat från 12 mån, så det kan väl inte vara superovanligt att barn över ett år äter helfabrikat?

    Sedan tycker jag att jag ofta hör om barn som varken äter eller sover bra hemma, men på dagis brukar det ändå funka finfint! Så jag hoppas och tror att det kommer lösa sig med tiden.

    Hälsningar en annan ”burkmatsmorsa”

  5. Hmn ja det var ju inte ”lite” stålar ni lägger på burkmat om man säger så…jag som längtar efter att slippa köpa mjölkersättning till två stycken! Det ordnar sig nog med maten när dom börjar på dagis. Då ser dom ju att de andra barnen äter maten o då vill dom också äta den. Barn tittar ju mycket på hur andra barn beter sig- Många barn äter ju bättre på dagis än hemma. När ska pojkarna börja på dagis då? Hur känns det?

  6. Ja, det kan vara knepigt det här med barnmatsburkar. Jag är lättad att vi inte köper det längre.Med våra två första pojkar så började vi stegvist att fasa ut barnmatsburkar genom att byta ut till makaroner o korv eller köttbullar (mums!) ibland fick vi gå tillbaka till burkarna. Med vår tredje pojke så tyckte han inte om innehållet i barnmatsburkarna, så där var det inget problem. Om dom fastnar för något dom verkligen tycker så kör på det ett tag. När sen dagis börjar så löser sig det med maten.

    /K

  7. Sargit: Mina grabbar gillar också kryddor och ibland får jag till och med krydda burkmaten för att den ska gå ner. Jag brukar köra lite örtsalt eller grönsaksbuljong på burk och vitpeppar. Det finns ju även ett salt som heter Seltin som ska vara bättre mot kroppen, det kör vi på. Annars så använder jag buljongtärningar när jag kokar ex. potatis, grönsaker, kyckling osv. Grädde och smör ger även det mer smak än man tror.

    Ankans tips om smaksatt creme fraiche är ju helt suveränt, det ska jag börja köra på. Funkar ju för oss vuxna med!

    Katarina: Ja, mjölkersättning är ju svindyrt! Vi började med välling morgon och kväll vid 6 månader och hade bara kvar Nanen på natten och som komplement om de åt lite dåligt. Vi slutade med det och bytte till välling helt när de var 8 månader tror jag.

    De kommer inte börja på dagis förrens i aug-sept, så det är långt kvar. Men tiden går ju så fort ju, det är blandade känslor det där med dagis. Tror att det kommer bli kul för dem samtidigt som att det kommer bli lite skönt för mig att börja jobba igen och få lite mer egentid. Att få träffa dem mycket mindre är ju naturligtvis ett minus, men ska inte börja med att jobba heltid utan 75%. Nu i mars kommer jag börja jobba fredagar, men då är ju Martin hemma med dem, spännande 🙂

    KS: Mmmm, makaroner och sånt är smart. Våra får dock kväljningar av dem. Men korv gillar de ju så ska testa med små korvbitar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.